PUSTOLOVINE GLORIJE SCOTT

animirana serija (razvoj projekta)
pilot epizoda UMORSTVO U KATEDRALI
Scenaristice: Mima Simić, Jasna Žmak i Matija Pisačić
Redatelj: Tvrtko Rašpolić i Matija Pisačić 
Autor likovnih predložaka/umjetnički direktor/koscenarist: Matija Pisačić

 

 

SINOPSIS
Animirana TV serija Pustolovine Glorije Scott temelji se na istoimenoj, kultnoj zbirci priča autorice Mime Simić, ujedno i jedne od scenaristica serijala.

Londonska detektivka Gloria Scott i njezina družbenica Mary Lambert iz epizode u epizodu rješavaju brojne misteriozne slučajeve, primjenjujući pritom pomalo začudne metode zaključivanja i dedukcije.

Glorija Scott je umišljena, bahata, puna poroka, socijalno neosjetljva, nema osjećaj odgovornosti, ne priznaje konvencionalne isljedničke postupke, ne ispituje svjedoke, sama kroji pravdu, pri čemu redovito nastradaju i nevini (na razne inventivne načine). No unatoč naizgled ludosti, nepredvidivom i ubilačkom ponašanju, Glorija Scott ostaje drag i simpatičan lik – šarmantna u svojim strastvenim izljevima apsurdnog zaključivanja, generira radnju i vodi je punom brzinom naprijed, visoko na adrenalinu te uz povremenu ilegalnu supstancu.
O njezinim pustolovinama zapravo doznajemo iz usta njezine vjerne pratiteljice Mary Lambert koja nas uvodi i izvodi iz svake epizode. Njen voice over glas je nimalo sveznajućeg, ali zato vrlo subjektivnog pripovjedača koji se nadovezuje na radnju filma, popunjavajući njezine praznine i objašnjavajući nejasnoće te ponekad, jasno, i stvarajući nove.

Iako je priča smještena u London 19. stoljeća, serija se bavi mnogim ključnim temama današnjice – rodnim pitanjima, (de)konstrukcijama identiteta, sustavima kontrole (politika, religija, mediji), ulozi popularne kulture u (re)produkciji stereotipa i dr.

Glavna ambicija serije jest da provocira gledateljevu budnost, pamćenje, poimanje svijeta, kvalifikaciju vrijednosti kroz veliku zabavu te male narativne i kulturne podvale, a sve u paketu prepoznatljivog vizualnog identiteta i animacije.